Hírek

Hamis SKF csapágyak

Hamis SKF csapágyakat foglalt le a NAV Repülőtéri Igazgatóság Felderítési Osztálya a Liszt Ferenc repülőtéren

2012 évben immár második alkalommal hajtottak végre sikeres ellenőrzést, majd áru lefoglalást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Repülőtéri Igazgatóság Felderítési Osztályának illetékes kollégái, akik az SKF Zrt. és a NAV közötti megállapodásnak megfelelően figyelik az országba belépő SKF termékeket.

A küldemények mindkét esetben egy kínai export cégtől érkeztek, és egy magyarországi felhasználónak, illetve a második esetben egy csapágykereskedő cégnek voltak címezve.

A NAV Repülőtéri Igazgatóságának felkérésére az SKF márkavédelmi ügyekben megbízott képviselője a repülőtéri raktárban vizsgálta meg a küldeményeket. A vizsgálat eredményét a göteborgi székhelyű Márkavédelmi Igazgatósággal egyeztetve az SKF nyilatkozatban erősítette meg mindkét szállítmányra vonatkozóan, hogy az azokban található valamennyi SKF termék hamisítvány.

A fenti ügy folyományaként, a NAV illetékeseivel történt további egyeztetés alapján a második szállítmány címzettjének, egy budapesti székhelyű csapágykereskedő cégnek raktárában az elmúlt napokban a NAV akciócsoportja márkavédelmi razziát tartott. Az akció során nem találtak további hamis termékeket, de felhívták a vállalat vezetőinek figyelmét a hamisítás veszélyére, és annak lehetséges büntetőjogi következményeire. A illető cég vezetése megértő és együttműködő volt mind a vizsgálat, mind pedig annak tekintetében, hogy a kereskedelem valamennyi résztvevőjének közös érdeke, hogy megakadályozza a hamis termékek forgalmazását, illetve azoknak a végső felhasználóhoz való kerülését, hiszen a beépítésre kerülő hamis termékek beláthatatlan veszélyeket jelentenek, súlyos baleseteket és anyagi károkat okozhatnak. Ezekért a károkért azután természetesen a forgalmazásban részt vevő felek jogi és anyagi felelősséggel tartoznak.

Mindezek a tapasztalatok újból megerősítik a csapágygyártó cégek azon javaslatát, hogy a hamis termékek forgalmazásában való részvétel legbiztonságosabban úgy kerülhető el, ha a kereskedők és a felhasználók a termékeket vagy a gyártóktól, vagy azok hivatalos márkakereskedőitől szerzik be.

www.stopfakebearings.com